• https://www.facebook.com/Aygentedarikcom/

AYGEN | Kuaför Malzemeleri Toptancısı

Kuaförlük Ve Aygen
İnegöl'lü araştırmacı Turhan Şahin ilçede kuaförlük mesleğini ele alan çalışmasında İnegöl'ün ve Türkiye'nin ilk  nesil bayan kuaförlerinden olan büyük ninemiz rahmetli Hamdiye Aygen'i  ve eşi berber ve müzisyen rahmetli Mehmet Aygen'i anıyor. Kemal Aygen'in anlatımıyla şekillenen çalışma bizi yüz yıl öncesine götürüyor. Savaştan çıkmış ülkemizde para olmadığı için susam küspesi karşılığında berberlik yapan dedelerimiz; mesleğin icrasındaki zorluklar;ilk bayan kuaförü; ilk berber salonu...   Yıllar içinde ustura bileyciliği ve sonrasında kuaför malzemeleri toptancılığına uzanan aile hayatımızı...

ONDÜLACILIK

İnsanoğlu tarihin her döneminde güzel olmak istemiş ve saçını önemsemiştir. Kuaförlük kullanılan araç, gereç ve yöntemlerle bu ihtiyaca cevap vermek isteyen bir meslek dalıdır. Günün modasına, saçı yapılanın zevkine göre vücut ve yüz ölçüleri, sosyal yaşamına uygun olarak saçın kesilmesi, biçimlenmesi ve boyanmasını esas alır.
Ülkemizdeki estetik anlayışına göre kadın saçı yüzyıllar boyu makas yüzü görmedi. Kadınların saçlarının beline, topuğuna kadar uzatıldığı olurdu. 18. Yüzyıldan itibaren Türk kadını Avrupalı saç modellerini taklit etmiştir. Kadın berberliği Türkiye’de 1917 Rus İhtilalinden kaçan ikisi Rus, biri Fransız, biri alman dört kadın ile başlamıştır. Kısa sürede İstanbul’daki kuaför sayısı 10’u geçti.
Kuaförlük mesleğinin o yıllardaki adı “Ondülacılık”tı, kuaförler ondülacı olarak bilinirdi. Ondüla, saç maşası olup, sıcaklık ile saçı kıvırmaya yarayan bir alettir. İlçemizde bilinen ilk kuaför ya da o günkü adıyla “Ondülacı” Hamdiye (Gülsezen) Aygen’dir.
Sabri, Saim ve Sevim Aygen’in anneleri Hamdiye Hanım 1930-1975 yıllarında ilçemizde ondülacılık yapmıştır. Eşi Mehmet Aygen’in mesleği berberlik olup ilçe bandosunun klarnetçiliğini de yapan bir müzisyendi. Günümüzde ilçemiz Berberler ve Kuaförler Odasının 95 bayan kuaförü üyesi olup, meslek her türlü yenilik ve gelişmeyi takip eden bir durumdadır.
- Anlatımı için #KemalAYGEN ve Araştırmacı #TurhanŞahin Beyefendilere ilgi ve çalışmalarından ötürü teşekkür ve saygılarımızı sunarız.
   Berber Sabri Aygen
  
2050 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın